Har du lært noget siden sidst?

7914619060_dd559311c8_o
Image copyrights Moyan Brenn. Creative Commons 2.0

Jeg står i den situation, at jeg har et C-niveau fysikhold med mange svage elever (i alle fag), der efterhånden er vågnet nok op til at indse at deres lave niveau og karakterer er et problem. Det har desværre også gjort dem noget modløse. Så jeg vil rigtig gerne give dem nogle succesoplevelser hvis jeg kan.

Nu har jeg kørt ekspert-systemet til rapporter (link) i noget tid for mit B-niveau hold i fysik, netop fordi jeg ville give dem succesoplevelser, og jeg overvejer om det også ville kunne bruges på det andet hold.

Men mit oprindelige system virker overambitiøst til et C-niveau hold, en stor del af fokus ligger på at lære eleverne at skrive i genren fysikrapport. Men C-niveau elever har simpelthen for få afleveringer til at man kan nå at gå i dybden med genren. Hvis en aflevering gives 3-4 elevtimer (som det kræver at gennemarbejde en rapport) har hver elev kun elevtid til 4 rapporter.

Så heldigvis har jeg fundet en ide til hvordan systemet kan barberes ned. I stedet for en masse detaljer, holdes der kun fast i udviklingen i pointtallet.
Og skal eleven egentligt bruge et abstrakt pointtal til noget? Nej, hun skal kun vide om hun har lært noget.

Derfor vil jeg i fremtiden give mine C-niveau elever et tal for deres forbedring – hvor mange procent er du gået frem. Hvis eleven kan holde sin karakter er der grund til at fejre det – afleveringen bliver jo sværere hver gang!

Helt praktisk har eleverne fået en standard tekst som kommentar til afleveringen: to positive punkter, to negative punkter og en karakter.
Efter karakteren står der så linjer som:

12% forbedring – du har lært noget siden sidst
19% forbedring – du har lært en del siden sidst
28% forbedring – du har lært en hel del
39% forbedring – du har lært rigtig meget

Hvis udviklingen er negativ eller meget tæt på nul, skrives ingen kommentar om dette.

Pointtallet fra rapport til rapport og forbedringen i procent beregnes automatisk i et regneark, der benytter følgende tal:

Sværhedsgrad af opgave:
1. opgave 10 point, 2. opgave 12 p, 3. opgave 14 p, 4. opgave 17 p.
Altså ca. 20% større for hver opgave

Procentsats for karakter: 00 – 24%, 02 – 44%, 4 – 55%, 7 – 70%, 10 – 85%, 12 – 96%.
For en pil op/ned karakter vælger man en procentsats imellem to karakterer. Omregningen er baseret på rettevejledningen til skriftlig eksamen i matematik.

Herefter beregnes pointtallet simpelthen som sværhedsgrad gange procentsats.

Jeg er i gang med at give de første tilbagemeldinger efter dette system, og glæder mig til at høre hvad eleverne siger til det…

One thought on “Har du lært noget siden sidst?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s