Det bliver ofte fremført, at vi med 13-skalaens afskaffelse mistede nogle vigtige pointer omkring elevernes selvstændighed. At 7-punkt skalaen tillader elever at få den højest mulige karakter for en rutinemæssig indsats, hvorimod karakterene 11 og 13 kun kunne opnås ved en selvstændig indsats. Alligevel er jeg stærkt imod at gå tilbage til den gamle karakterskala.
Problemet er, at 13-skalaen har de samme fundamentale fejl som den nye 7-trins skala. Begge skalaer er grundlæggende både ulogiske og demotiverende. I begge skalaer kan man kun sammenligne sig med sine klassekammerater og landsgennemsnittet, hvorimod den personlige læring er meget utydelig (link).
Det er dybt ulogisk at man får samme karakter for at gennemføre et C-niveau fag som et A-niveau fag, hvis karakteren skal være et udtryk for hvilken forståelse eleven har. På samme måde er det ulogisk at elever typisk får samme karakter i første standpunktskarakter og i årskarakter. Man har vel lært noget i de seks måneder der er gået imellem karakterene!
Spildesign teorien fortæller os, at det er vigtigt for spillere og elever at se udvikling. Det er en så essentiel del af motivationen, at man må forvente en total mental frakobling når det mangler. Hvis der er noget der ikke signalerer udvikling, så er det at få det samme 4-tal igennem tre år i gymnasiet i det samme fag. Det skjuler faktisk den udvikling der nødvendigvis følger med. For hvis man ikke er blevet bedre i 3 år, så skulle man jo ende med en dumpekarakter.
Det er nødvendigt at eleven ser en vækst i sin egen læring ofte for at holde et nogenlunde niveau af motivation , her vil de 3 årlige standpunktskarakterer være et absolut minimum.
Indtil ministeriet for undervisning finder på en bedre skala bliver vi nødt til at kæmpe imod karaktersystemets indbyggede begrænsninger og ulemper, og bruge andre metoder til at synliggøre elevernes fremgang for dem selv.
Hvis elevernes indsats og resultater skal bedømmes med tal, bør det ske med objektive skalaer der viser at f.eks. afleveringer bliver stadigt mere udfordrende i løbet af skoleåret.
Det har jeg tidligere gjort i projekterne Når eleverne bliver eksperter i fysikrapporter (link) og Har du lært noget siden sidst? (link)
Opdatering: Her beskrives en skitse af mit eget Forslag til ny karakterskala.
2 thoughts on “Vi skal ikke have 13-skalaen tilbage”