Octalysis er en teori for gamification, der bygger på 8 områder, og er lavet af Yu-kai Chou, en af de vigtigste pioneer inden for gamification.
Jeg har brugt lidt tid på at sætte mig ind i Octalysis “frameworket”, og vil gerne dele mine indtryk med jer. For de interesserede er hjemmesiden http://yukaichou.com/
Kort fortalt er Octalysis er et framework, der er bygget op omkring denne liste på otte “core drives”:
- Epic Meaning & Calling
- Development & Accomplishment
- Empowerment of Creativity & Feedback
- Ownership & Possession
- Social Influence & Relatedness
- Scarcity & Impatience
- Unpredictability & Curiosity
- Loss & Avoidance

Det giver i alt seksten punkter at tale om, da hvert område har to sider. Ideen med core drives er, at det er de bagvedliggende motivationer der holder spilleren aktiv og engagere. Og et godt designet system skal have flere af dem stærkt repræsenteret.
Hele undervisningsmaterialet handler om hvordan man gennem gamification skal få gang i at bruge disse core drives effektivt.
I første omgang må jeg sige, at jeg i høj grad kan genkende hans otte områder fra det jeg ved om spildesign – og flere af dem har jeg allerede selv skrevet om.
Især punkt 2: Development & Accomplishment handler om emner, jeg tidligere har haft fokus på. Min teoretiske opgave i pædagogikum byggede netop på pædagogiske teorier om motivation vha. succesoplevelser, hvilket stort set er en omformulering af “accomplishment”. Spilleren skal have understreget, at han har afsluttet en udfordrende og meningsfuld opgave.
“Development”-delen svarer især til den teori jeg har brugt i “udforskning af viden”. Her kan eleverne se hvordan de gradvist afslutter områder, og til sidst ender ved målet.
En interessant detalje ved Octalysis er at selve undervisningsmaterialet om systemet anvender gamification. Der kørere flere parallelle spor, så video-materialet har en hemmelig kode der skal samles, og email-kurset har hver dag en udfordring i form af et spørgsmål, der skal besvares på facebook-gruppen. Endeligt er der et mini-spil indbygget på hjemmesiden, hvor man optjener points ved at læse materialet eller være aktiv på de sociale medier omkring Octalysis.
Men kan man karakterisere Octalysis tilgang til gamification mere præcist?
Da jeg overvejede det spørgsmål, fik jeg den ide at gamification kan inddeles i tre niveauer af abstraktion.
Det laveste niveau af gamification er meget konkret. Man ser på hvilke konkrete elementer spil indeholder, og forsøger at kopiere dem ind i undervisningen. Det kan hurtigt blive til hvad Yu-kai kalder “points, leaderboards and badges”, hvilket er en overfladisk tilgang hvor elementerne klistres på uden omtanke for helheden.
Andet niveau forholder sig til design-principper i spil. Det handler mere om hvordan elementerne bruges bedst, end hvilke elementer der findes.
Tredje abstraktionsniveau handler om hvorfor mennesker i det hele taget bliver motiveret til at gøre noget. Vi er her et godt stykke væk fra det konkrete og ovre i en psykologisk overvejelse om hvordan spil motiverer.
Octalysis fokuserer på det tredje og højeste abstraktionsniveau. Det kan måske gøre det besværligt at se hvordan man i praksis kan få det ind i undervisningen, men sikrer at man ikke forfalder til forsimplinger.
I mine tidligere indlæg har jeg fokuseret på andet niveau, design, som jeg mener har en god balance imellem at være praktisk og stadig have dybde.
Retfærdigvis skal det dog siges at Octalysis også beskæftiger sig med det mere konkrete. Specielt indeholder frameworket over 100 game techniques, som egentlig er spilelementer, men der inddrages altid psykologi og design i diskussionen om hvordan de bedst anvendes.
Der er gode pointer at tage med fra Octalysis, som har et omfattende læringsprogram og fællesskab til rådighed. Så hvis du vil vide mere om gamification, er Octalysis det bedst mulige sted at starte.
Læs mere om hvordan Octalysis relaterer til læringsteoretikere her: Octalysis er syntesen af det hele
5 thoughts on “Octalysis i overblik”