
Som flere sikkert ved er jeg gået i gang med at skrive et kompendie omkring kernekraft. Ambitionen er både at gøre elever i stand til at lave relevante fysiske beregninger på reaktorer, og at stille faktuelle data til rådighed der er relevante for en diskussion for og imod atomkraft.
Kompendiet er gratis til rådighed, og den nyeste version kan altid findes på denne side: Kompendium om kernekraft og klimakrise

Et diagram der viser fordelingen af fissionsprodukter på isotoper efter spaltning af 235U
Jeg er meget stolt af at jeg har skrevet et ret udførligt afsnit omkring hvordan man beregner om en reaktor er i en stabil tilstand, eller om effekten er på vej op eller ned. Med andre ord beregner man værdien af keff, den effektive multiplikationsfaktor.
Denne størrelse afhænger både af reaktorens geometri og størrelse, og af forholdet mellem de forskellige isotoper i reaktoren. Afsnittet mangler den sidste finpudsning, men der er rigelig information til at man kan lave sine egne beregninger.

Et diagram der viser aktiviteten over tid (omregnet til biologisk farlighed) af forskellige komponenter i brugt reaktorbrændsel
Jeg håber at undervisere vil benytte materialet til undervisning i reaktorer, og at elever vil benytte det til deres projekter.
Læs kompendiet her: Kompendium om kernekraft og klimakrise