Fagets Mestre

Et kortspil til repetition af paratviden. Gør det sjovt for eleverne at øve sig på at huske formler, definitioner, regneregler, modeller, årstal, fakta og grammatik med gamificeret undervisning.

Fagets Mestre er den mest solide undervisningsmetode jeg har afprøvet. Ud af alle de mange klasser, studieretninger, årgange og elever jeg har præsenteret det for, har det altid været en success. Jeg har simpelthen ikke oplevet en eneste elev, der ikke deltog engageret i at spille Fagets Mestre. Selv ikke totalt ugidelige typer med højt fravær og lave karakterer har kunne lade det ligge – de er også med.

Eksempel_kort_v1_3

Der har heller ikke været nogle negative kommentarer omkring spillet – det er helt åbenlyst for de ambitiøse elever, at selvom det er sjovt, så er det også seriøs faglig træning.

Reglerne for spillet er ret simple, og findes i hver eneste af de PDF-filer du kan downloade længere nede på siden.

Man kan anvende Fagets Mestre til løbende repetition. Selv forsøger jeg at bruge det to gange for hvert større emne eleverne går igennem, en gang cirka midtvejs (når de har lært nok nye begreber til at der kan være mindst 12 spørgsmål), og en gang i slutningen af forløbet.

Spillet er designet til at vare i 20 minutter. Det kan afsluttes på en række forskellige måder, enten ved at kortene slipper op, et hold når 8 points eller et hold tager 4 skade. Men uanset hvordan spillet udvikler sig vil det være afsluttet på højest 24 minutter (næsten altid før), hvis reglerne følges.
Man bør dog som underviser være opmærksom på at spillerne husker at aktivere et stopur sat til 1 minut for hvert spørgsmål. Og insistere på at når et spørgsmål er afsluttet, skal der stilles et nyt ret kort efter – ellers snakkepauserne forlænge spillet.

Indtil videre findes Fagets Mestre kun med spørgsmål til fagene Matematik og Fysik – da det er de fag jeg selv underviser i. Men du må meget gerne forfatte en række spørgsmål til dit eget fag og kontakte mig, så kan vi let lave kort til dem.

Forskellige elever spiller forskelligt.

De fleste elever går relativt fredsommeligt til spillet, men der er altid et par stykker der er virkeligt fokuserede på at vinde – og derfor vil underkende modstandernes svar, når de er bare en lille smule forkerte.
Det er der ikke noget problem ved. Bare lad eleverne selv styre hvor skarpt det skal tolkes om et svar er “korrekt”, og om man kan få halve points for delvist rigtige svar.
Hvis den ene gruppe er meget kritiske i deres bedømmelser af svarene, vil deres modstandere svare igen i samme stil, og så er de lige stillede.
Den eneste grund til at man som underviser skal træde ind som dommer er når en gruppe har givet et 100% korrekt svar på et spørgsmål (formuleret forskelligt fra kortets tekst), som deres modstandere ikke vil anderkende.
Og så for at afgøre om der findes fejl i svar-teksten (jeg håber at jeg fik ram på de sidste, så version 1.3 er uden fejl i svarene).

Filer til download

Matematikkens Mestre 1_2 analytisk plangeometri trigonometri

NV Mestre 1_3 lineær regression videnskabsteori

Fysikkens Mestre 1_3 kinematik

Fysikkens Mestre 1_3 elektronik

Fysikkens Mestre 1_3 grundforløb

Fysikkens Mestre 1_3 Bohr univers bølger varme energi

Sort-hvid version – til print på farvet papir

Fysikkens Mestre 1_3 grundforløb SH – Fysikkens Mestre 1_3 elektronik_SHFysikkens Mestre 1_3 kinematik_SHFysikkens Mestre 1_3 Bohr univers bølger varme energi_SH

De bedste hilsner
Bo Paivinen Ullersted